Arabuluculuk
Önuçak Hukuk & Arabuluculuk olarak; İhtiyari Arabuluculuk ve Dava Şartı Arabuluculuk süreçlerinde, bireysel ve kurumsal müvekkillerimize etkin arabuluculuk hizmet sunmaktayız. Bu kapsamda büromuz her bir uyuşmazlıkta yenilikçi, etkili ve erişilebilir bir hizmetle dostane, ekonomik ve esnek koşullar sağlayarak taraflar arasında adil, hızlı ve kalıcı anlaşmalara ulaşmayı amaç edinmiştir.
Arabuluculuk Nedir?
Arabuluculuk, taraflar arasında anlaşmazlıkları çözmenin hızlı, gizli ve dostane bir yoludur. Mahkemelerde uzun sürebilecek ve yüksek maliyetlere yol açabilecek süreçlerin aksine arabuluculuk, taraflar arasında ortak bir çözüm bulmayı amaçlar. Arabulucu, tarafsız bir üçüncü kişi olarak taraflara yol gösterir ve onların birlikte çalışarak çözüme ulaşmalarını sağlar.
Ülkemizde Arabuluculuk, 22.06.2012’de yürürlüğe giren 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile bir “alternatif uyuşmazlık çözüm” yolu olarak hukuk sistemimizde yerini almıştır. 6325 sayılı Kanuna göre; arabulucu olmak için en az beş yıl deneyime sahip ve hukuk fakültesi mezunu olma şartı getirilmiştir. Arabulucuların sicili, “Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü” bünyesinde kurulan “Arabuluculuk Daire Başkanlığı’”nda tutulmaktadır.
Arabuluculuk sadece ülkemizde değil, birçok ülkede yaygın olarak başvurulan ve tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir ortamda ve tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile dava açmadan ya da açılan bir dava varsa bu dava süreci devam ederken başvurarak çözebilecekleri bir yöntemdir. Bu yöntemle taraflar, uyuşmazlıklarını ön yargıdan uzak, tarafsız bir arabulucu eşliğinde ve tarafsız bir ortamda, aralarındaki uyuşmazlığa sebep olan sorunları birlikte değerlendirip, karşılıklı taleplerini dinleyerek ve müzakere ederek kendileri için en iyi çözümü bulma fırsatı elde etmektedirler.
Arabuluculuk yolu ile uyuşmazlık çözüm yöntemine başvuru konusunda gönüllülük ilkesi esastır ancak Ülkemizde ve bazı ülkelerde gerek mahkemelerin iş yükünün azaltılması gerekse uygulamanın benimsenip gelişmesinin sağlanması amacıyla mahkemeler nezdinde dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurma şartı getirilmiştir. Bunun anlamı arabuluculuğa başvuru yapılmadan dava açılması halinde davanın uyuşmazlık konusu incelenmeksizin dava şartı eksikliği nedeniyle reddedilmesidir.
Neden Arabuluculuğu Tercih Etmelisiniz?
- Zamandan Tasarruf: Dava süreçleri, konu ve kapsamına göre değişiklik gösterebileceği gibi istinaf ve temyiz süreçleri de dahil edildiğinde yıllar sürebilmektedir. Ancak arabuluculuk süreci, tarafların da etkin katılımıyla birkaç hafta içinde sonuçlanabilmektedir.
- Maliyet: Arabuluculuk sürecinde tarafların karşılaşacağı maliyetler dava masraflarına göre önemli ölçüde azdır.
- Gizlilik: Arabuluculuk sürecinin en önemli avantajlarından biri de gizlilik kuralıdır. Arabuluculuğa dahil olan tarafların her birinin açık rızası olmadıkça süreç içindeki taraf beyanları ya da ileri sürülen bilgi ve belgeler süreç dışındaki üçüncü kişiler ile paylaşılamaz, ileride açılabilecek davalarda aleyhe delil olarak kullanılamaz . Bu nedenle taraflar uyuşmazlık konusunu rahatlıkla müzakere edebilmektedirler.
- Tarafların Kontrolü: Mahkemelerden farklı olarak arabuluculuk sürecinde bir yargılama söz konusu değildir. Bu nedenle davalarda karar Mahkeme tarafından verilirken arabuluculuk sürecinde uyuşmazlığın nasıl çözümleneceği ve anlaşma koşulları taraflarca belirlenir.
- Esneklik: Arabuluculuk süreci tarafların özel ihtiyaçlarına ve durumlarına göre şekillendirilebilir. Bu esneklik, taraflara büyük bir avantaj sağlar ve tarafların ihtiyaçlarına ve koşullarına uygun şekilde daha hızlı, etkili çözümler üretmelerine olanak tanır.
Arabuluculuk hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak ve randevu talep etmek için bize ulaşın.